ההתחדשות העירונית מצילה חיים


כשמדברים כיום על התחדשות עירונית (פינוי בינוי ו-תמ"א 38), מרביתנו ים מתייחסים לעניין כנדבך נוסף בפתרונות מצוקת הדיור. בשיח הזה, נושא חיזוק המבנים כהגנה על האוכלוסיה מפני רעידות אדמה, נזנח כמעט לחלוטין.

עו"ד משה יונאי, שותף מייסד של משרד 'רולוף & יונאי עו“ד ונוטוריונים', המתמחה בייצוג דיירים ויזמים בעסקות התחדשות עירונית, מתמקד בהיבט זה: "כולנו מדברים על התחדשות עירונית כפתרון לבעיית היצע הדירות, וכפתרון להתחדשות שכונות מזדקנות, ושוכחים שלא זו התכלית. התכלית היא הגנה על האוכלוסייה“.

מהי עמידות הבניינים כיום במקרה של רעידת אדמה משמעותית?
"חשוב לדעת כי האסון ממתין מעבר לפינה. במקרה שתתרחש רעידת אדמה, עלינו להיערך לקראתה.
בישראל ישנם מאות אלפי בניינים שנבנו לפני שנים רבות, בניינים אשר לא ישרדו רעידת אדמה, וכל יושביהם ייפגעו. כאשר בניינים אלו נבנו - לא היה תקן בנייה הנוגע לרעידות אדמה.
כולנו למדנו על השבר הסורי-אפריקאי, ולכן אנשי חיפה והקריות בטוחים כי ’להם זה לא יקרה‘. לא לימדו אותנו אודות ’שבר יגור‘ - שבר המתחיל בים, עובר את מפרץ חיפה וממשיך בצד המזרחי של הכרמל. 
בראשית חודש ספטמבר פקדה את מקסיקו רעידת אדמה בעוצמה של 8.2. מדובר ברעידת אדמה בעוצמה גבוהה, והנה, למרות זאת, נהרגו בה 96 בלבד. הסיבה ברורה: הבניינים במקסיקו נבנו מחדש לאחר רעידת אדמה בעוצמה דומה, רעידה בשנת 1985 שבה נהרגו כ- 10,000 בני אדם. הבניינים אשר נבנו לאחר רעידת האדמה הקודמת החזיקו מעמד ברעידה הנוכחית, והמחישו לנו את חשיבות הבניה המודרנית, בהתאם לתקנים העדכניים.
עלינו לזכור כי אנו עוסקים בראש ובראשונה בהגנה על חיי התושבים, וזאת לפני העיסוק בפתרון משבר הדיור. לכולנו נוח לטמון ראש בחול ולהתעלם מהסכנה. אסור לנו לשכוח את הצורך בהגנה על החיים“.

משרד רולף & יונאי החל לעסוק בתחום ההתחדשות העירונית באזור חיפה והצפון לפני כשבע שנים והיה החלוץ בתחום זה באיזור הצפון. צוות המשרד מייצג הן יזמים והן דיירים.

עו"ד רולוף מציין: ”התמחינו בתחום ואנחנו מלווים כיום קרוב ל- 90 פרויקטים, עם מאות דיירים ופרויקטים שהסתיימו בהצלחה ואוכלסו".

אילו פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית מבוצעים בעיקר בחיפה?
עו"ד הילה סלומון מוגילבסקי משיבה: "עד לפני שנה וחצי נערכו בעיקר פרויקטים של חיזוק בניינים, אבל כיום ישנם מתחמים רבים של פינוי בינוי. הדיירים מתאגדים בעצמם עוד לפני שהיזמים פונים אליהם, ומגיעים אלינו כקבוצה. נתקלנו באחרונה בקבוצה של 250 דיירים אשר התאגדו, מינו נציגים שייצגו אותם, מתוך מספר רב של משרדים אשר נבחנו על ידי הדיירים נבחרנו ללוות אותם, ובהמשך נצא במכרז ליזמים“.

מהי החשיבות בלהיות קשובים לצרכי הדיירים בפרויקטים הללו?
"רק יזמים הקשובים לצורכי הדיירים - קשובים לפן האישי, הכלכלי והבטיחותי, מתחשבים בצורכי נגישות, ומבינים את אותו קשיש המתגורר במקום שנים רבות ומתקשה לעכל את העובדה כי ביתו ייהרס - מצליחים להתקדם. אלו אשר אינם קשובים ואינם רגישים לדיירים – ימצאו את עצמם במו“מ מתמשך, שיכול להיות עקר בסופו של דבר, והפרויקט לא ייצא לפועל כלל וכלל. הן הדיירים והן היזם חייבים להבין כי עליהם להגיע לעמק השווה באופן שהפרויקט יהיה כדאי וריווחי לשני הצדדים" מסבירה עו"ד ליאת מריאן תמרי.

כיצד אתם פועלים כמתווכים בין הדיירים ובין היזם?
”בכל פרויקט ועל מנת שהפרויקט יצא לפועל יש להבין ולהגן על האינטרסים של שני הצדדים. מבחינת הדיירים תפקידנו העיקרי הוא לשמור ולהגן עליהם ועל רכושם שבסופו של דבר, לאחר שביתם הישן ייהרס, יקבלו בית חדש ולא רק הבטחות. 
היזמים מהצד השני, רואים בדרך הטבע את הפרויקט בראייה כלכלית. היזמים חייבים לאזן בין הצורך להוציא פרויקט עם רווח כלכלי מקסימאלי, לבין הצורך לספק את דרישות ורצון הדיירים. אסור לו לצד לחשוב כי הוא עושה טובה לרעהו. השניים הנם שותפים, וזאת אנחנו מדגישים בפניהם בכל הזדמנות“ מוסיפה עו"ד סלומון.

כיצד הידע והניסיון שלכם בפרויקטים של תמ"א 38 מסייע בהצלחתם?
"יתרון משרד רולוף & יונאי טמון בהיכרות מעמיקה עם שלושת צדי המתרס: דיירים, יזמים ורשויות התכנון. אנחנו מסוגלים להגיע ל"משולש הזהב" אשר מביא את הפרויקט המוצלח. הייתי חבר מועצת העיר ק. מוצקין ושימשתי כחבר הוועדה לתכנון ובנייה של הקריות, כך שאני רואה את הפרויקטים גם בעיניים של הרשות המקומית ושל הוועדה לתכנון ובניה. לשמחתי הרשויות הבינו והפנימו כי התחדשות עירונית הינה צורך השעה ומגינה על התושבים“ מסכם עו"ד יונאי.

פורסם במגזין דה מרקר TheMarker Magazin, אוקטובר 2017
Share by: